torsdag 29 juli 2010

Cuxhaven

Tisdag 20 juli. Framme sent på kvällen utanför floden Elbes inlopp, ankrar ett par timmar och fortsätter kl. 2 på natten mot onsdag för att få tidvattnet med oss och kommer in till Cuxhavenstrax efter soluppgången. Här vilar vi en dag inna vi tar kanalen. Börjar kännas att vi har haft ett högt tempo nu.
Onsdag morgon går vi över till Brunnsbuttel och tar kanalens 53 nm i ett sträck, fortsätter till Femarn, som är en ö i norra Tyskland, här är färjeläget Puttgarten och vattenhålet Calle Gränz shop som säljer alkoholhaltiga drycker för nästan inga pengar alls. Här ser vi svenska bilar som lastas först till maxlast och sedan lika mycket till, antingen ska de ha kalas för några hundra pers eller sälja hemma. Vi köper en mer modest mängd, ölflak på 24 burkar kostar 80 sek t.ex.
Dagen efter, torsdag drar vi vidare, ska försöka nå Ystad eller Simrishamn, väder är det gott om nu, och vi vill förstås inte ha det i näsan eller dålig sikt. Kan hålla öppen sträckbog, vinden ökar till 25 knop nord-nord-väst och vi väljer att ta Ystad som är lättare att gå in i än Simrishamn som har vågorna tvärs inloppet. Framme fredag morgon efter visst besvär när helt plötsligt kylvattnet upphör att fungera. Seglar in till strax utanför hamninloppet, ankrar, gör båten klar med tampar/fendrar, startar motorn och raftar upp oss inom ett par minuter utanpå en annan båt.

Inga kommentarer: